De voordelen van prefab


Wat is prefab bouwen nu eigenlijk?
Prefab bouwen staat voor prefabricage. Dit houdt in dat bij prefab bouwen bepaalde onderdelen of zelfs een groot geheel, al van tevoren gefabriceerd zijn of op een andere plek al in elkaar gebouwd zijn. Uiteindelijk worden deze onderdelen, of het geheel, op de bouwlocatie geplaatst.

Prefab bouwen en de verschillende voordelen ervan
Prefab bouwen is een grote innovatie in de bouwsector en levert ook een aantal voordelen op: hieronder zetten we de voordelen van prefab bouwen op een rij.

Een kortere bouwtijd
Aangezien de meeste werkzaamheden al vooraf in de fabriek gebeuren, wordt de woning of het andere bouwproject in korte tijd op de bouwplaats gebouwd. Dit betekent een veel snellere oplevering. Aangezien het veel sneller klaar is, is het fijn voor omwonenden, maar ook voor de tijd dat er geklust wordt in jouw huis als er een prefab uitbouw geplaatst wordt bijvoorbeeld. In veel gevallen kan een snellere bouwtijd ook resulteren in lagere kosten.

Fabriek
De prefab onderdelen worden in een fabriek gemaakt. Hierdoor kan de uiteindelijke kwaliteit hoger en constanter zijn. De kwaliteit van de prefab aanbouw kan in een fabriek ook nog eens eenvoudiger gecontroleerd worden, ook dit kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van het prefab product hoger is. Aangezien het in een fabriek wordt gemaakt, kan de bouw ook niet uitgesteld worden door barre weersomstandigheden op de bouwlocatie bijvoorbeeld.

Duurzaam materiaalgebruik
In de onderdelen van bijvoorbeeld een prefab uitbouw kunnen gemakkelijker duurzame materialen toegepast worden. Ook komt er bij prefab bouwen minder bouwafval en verspilling voor. Door prefab bouwen neemt de hoeveelheid losse bouwmaterialen op de bouw enorm af. Dit maakt prefab bouwen een stukje milieuvriendelijker.

Lagere kosten
Aangezien er bij het prefab bouwproces goed wordt voorbereid, worden er over het algemeen minder kosten gemaakt dan bij het ‘normale’ bouwproces. Prefab bouwen zorgt ook nog eens voor een efficiënter proces waardoor het sneller gaat en er minder arbeidskosten kunnen zijn. Ook kunnen de bouwplaatskosten lager uitvallen door de korte bouwtijd. Al met al kan dit dus erg voordelig zijn!