De kracht van groene stroom


Duurzaamheid is een begrip waar we de laatste jaren geen genoeg van kunnen krijgen. Ook in huis zijn we constant op zoek naar besparingsmogelijkheden. Groene energie is daar een mooi voorbeeld van. Met het zelf produceren van energie draag je een steentje bij aan een schoon milieu en bespaar je bovendien een hoop geld. Hoeveel bespaar je met de inzet van zonnepanelen, een HRe ketel of een windturbine?

Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn al een hele tijd op de markt, maar een daadwerkelijke aanschaf was minder aantrekkelijk. Dit kwam door de hoge kostprijs tegenover een te laag rendement. Tijden veranderen en ook de ontwikkeling van het zonnepaneel heeft gelukkig niet stilgestaan. De prijzen van zonnepanelen zijn sterk verlaagd en het rendement is daarentegen fors verhoogd. Door de installatie van zonnepanelen op je dak, bespaar je gemiddeld € 500 tot € 1.200 per jaar op de energierekening. Ook al is Nederland niet het meest zonnige land ter wereld, zonnepanelen zijn ook hier in ons koude land een verrijking voor een duurzaam bestaan. Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit daglicht, ook op een bewolkte dag ben je stroom aan het winnen.

HRe ketel
Niet alleen bij zonnepanelen, maar de techniek in het algemeen maakt een enorme ontwikkeling door. Ook de cv ketels behalen steeds een hoger rendement. De prijzen van deze cv ketels lopen echter uiteen. HR ketels zijn de nieuwste variant cv ketels. Deze hebben een rendement van boven de 95% en besparen daarmee behoorlijk wat energie. De nieuwste typen HR ketels zijn de HRe ketels. De HRe ketels zijn prijzig in aanschaf, maar sommige provincies of gemeentes geven een subsidie van gemiddeld € 4.000 op de aanschaf van een HRe ketel. Let op: de hoogte van deze subsidie  is erg verschillend per provincie of gemeente. Afhankelijk van het type ketel is dit ongeveer 40% van de totale aanschafprijs. De HRe ketel genereert zelf stroom voor je huishouden. Dit doet de HRe ketel door het verbruiken van gas. Gas is goedkoper dan elektriciteit en daarmee bespaar je fors op de energierekening. De HRe ketel is interessant vanaf een gebruik van meer dan 1.600 m3 gas per jaar voor de verwarming van je huis. Indien je meer verbruikt dan 1.600 m3 gas per jaar dan bespaar je met een nieuwe HRe ketel gemiddeld € 250 per jaar op de energierekening.

Windturbines
Niet alleen van de zon, maar ook van de wind kunnen we profiteren. Een windturbine mag in Nederland immers flink aan de bak. Alhoewel de meeste windmolens niet echt een goede relatie hebben met de bebouwde kom, zijn er mooie alternatieven om energie uit windkracht op te wekken. Een mooi voorbeeld daarvan is de Ridgeblade. Deze langwerpige windturbine wordt op de nok van je puntdak geplaatst, zodat het geen afbreuk doet aan het aanzicht van je woning. Door de opwaartse stuwing van de wind langs het schuine dak, is de windkracht bij de nok van het dak tot wel 3 keer zo groot als de werkelijke windkracht. Hierdoor behaald de Ridge Blade een hoog rendement. Je bespaart met deze windturbine gemiddeld € 400 tot € 600 per jaar op je energierekening. Ook voor platte daken zijn er vergelijkbare windturbines te verkrijgen.

Met groene energie bespaar je enerzijds geld en anderzijds draag je bij aan een schoon milieu. “Voor niets gaat de zon op” is dan ook een wijze waarheid waar we optimaal gebruik van moeten maken. De uitdrukking: “voor niets waait de wind” is ons nog onbekend, maar gelukkig net zo waar. Dat is de grote kracht van groene stroom.