De badkamer of toilet slim verbouwen


Als je een nieuw huis hebt gekocht, wil je het helemaal aan je eigen smaak en ideeën aanpassen. Dat geldt voor de woonkamer, de keuken en de slaapkamers. Maar zeker ook voor de badkamer en het toilet. Tenzij je een hele dikke portemonnee hebt, zul je keuzes moeten maken. De sfeer van het sanitair naar jezelf toe trekken hoeft niet te betekenen dat het breekijzer eraan te pas komt. Met een paar relatief eenvoudige ingrepen kom je al een heel eind. Volg de tips uit dit artikel en je hebt een frisse nieuwe look zonder een aanslag op je budget te doen.

Tip 1: Bepaal je budget
Het lijkt voor de hand te liggen, maar toch beginnen we met deze tip. Het gebeurt vaak dat mensen tijdens de renovatie op nieuwe ideeën komen. Het is dan verleidelijk om alsnog diep in de beurs te tasten. Met een van tevoren bepaald budget, vermijd je dit risico. Het plan was immers om met beperkte middelen een nieuw design te creëren. Maak een begroting en hou de teugels strak. Het geld dat je uitspaart, besteed je aan andere aanpassingen in je huis.

Tip 2: Leidingwerk ongemoeid laten
Het omleggen van leidingen is iets wat je gewoonlijk niet zelf oppakt. En loodgieters zijn niet goedkoop. Om nog maar te zwijgen over hun beschikbaarheid. Het is daarom aan te raden om je ontwerp aan het bestaande leidingwerk aan te passen. Niet het fonteintje aan de andere kant willen of de posities van het toilet en de douchecabine omwisselen. De aftap- en afvoerpunten die er al zijn, bieden meestal voldoende speelruimte om je ideeën te verwezenlijken.

Tip 3: Ga voor een fris kleurtje
Ook nieuwe tegels plaatsen is vaak arbeidsintensief en kostbaar. In plaats van de tegels te vervangen, kun je ze ook verven. Veel mensen weten dit niet, maar er is een grote variëteit aan tegelverf op de markt. Moeilijk is het niet om je toilet- of badkamertegels een fris kleurtje te geven. Net als bij andere verfklussen is een goede voorbereiding het halve werk. Goed reinigen en lichtjes opschuren geeft de beste hechting van de verf. De voegen in dezelfde kleur verven? Dat is een kwestie van smaak. Wie handig is met de kwast geeft de voegen met betonverf een eigen kleur.

 

badkamer verbouwen tips REALISEER JE DROOMHUIS

Tip 4: Spelen met licht
Zowel in de badkamer als op het toilet is indirect licht een zegen voor de sfeer. Dat kunnen en paar mooie plafondspots zijn die op de wanden gericht zijn of wellicht een led-strip voor de wellness-beleving. Op punten waar je aan je uiterlijke verzorging werkt, plaats je heldere verlichting. Zorg dat je die onafhankelijk van de andere lampen aan en uit kunt klikken. Als je ’s morgens gaat douchen, is het fijn om nog even niet in het volle licht te staan. Bij het scheren of opmaken wil je echter wel alle details van je gezicht kunnen zien. Voor het toilet gelden dezelfde vuistregels. Direct licht is ook nodig voor het schoonmaken. Hygiëne gaat in sanitaire ruimtes immers boven alles.

Tip 5: Blikvangers
Een paar blikvangers toevoegen aan het interieur van je sanitair doet ook wonderen. Ga voor goudkleurige badkameraccessoires en de hele ruimte baadt in een aureool van luxe. Goudkleurige toiletrolhouders of een mooie print met een gouden lijst aan de wand doen het ook altijd goed. Met weinig moeite de ambiance naar je hand zetten, dat is de inzet van onze tips in dit artikel. Een stapje verder gaat in dit geval het vervangen van de kranen. Ook dit is door een beetje doe-het-zelver in een handomdraai te fixen. Chroom, koper, rosé goud? Kies het design dat bij jou past en neem de waterpomptang te hand.

Tip 6: Finishing touch
Als je je badkamer of toilet klaar hebt, kun je nog wat kleine extra aanpassingen  doen. Een andere kleur toiletbril is een overweging. Maar ook het plaatsen van matten op de vloer is een sfeerbepalende keuze. Losse matten zijn eenvoudig te wassen en te vervangen. Ze zijn vaak niet duur. Een paar setjes verschillende badmatten geven je de mogelijkheid accenten te leggen. Op die manier pas je op dagelijkse basis je ideeën toe. In de herfst leg je bruine of grijze matjes voor de wastafel en om de toiletpot. In de zomer kies je vervolgens wat fleuriger textiel dat de invallende zon op een prettige wijze reflecteert.

Er is natuurlijk nog zoveel meer mogelijk met je badkamer en je toilet. We hebben met dit artikel slechts een tipje van de sluier willen oplichten. Hopelijk heeft het je inspiratie geboden en je doen beseffen dat je geen grote bedragen hoeft uit te geven om het sanitair naar je hand te zetten. Succes met je nieuwe stijl!

Meer lezen over slim verbouwen? Bekijk onze andere tips!