Creëer meer rust in huis


Je huis is een plek waar je thuiskomt na een drukke (werk)dag en waar je je veilig wilt voelen. Wanneer je een drukke dag hebt gehad heb je behoefte aan rust. Straalt jouw huis rust uit of is jouw huis juist erg chaotisch ingericht? Vind jij het lastig om je huis zo in te richten dat het rust uitstraalt? Wij geven je tips om meer rust te creëren in huis!

 

interieur trap realiseer je droomhuis

Begin aan één ruimte
Een van de belangrijkste adviezen is: begin klein. Begin met één ruimte die je gaat transformeren naar een ruimte die rust uitstraalt. Wanneer je aan drie ruimtes tegelijk begint dan is je aanpak erg chaotisch. Om dan drie ruimtes te creëren die rust uitstralen wordt een stuk lastiger.  Zorg ervoor dat je zelf ontspannen bent en begin dan aan de eerste ruimte die je wilt veranderen.

Creëer eenheid
Kies voor elke ruimte voor een bepaalde stijl, zorg ervoor dat de verschillende ruimtes ook bij elkaar aansluiten. Wanneer je rust wilt creëren in de ruimtes in je huis is het belangrijk om de ruimtes eenheid uit te laten stralen. Je hoeft de stijl van de ruimtes niet te kopiëren en te plakken, maar zorg er wel voor dat ze bij elkaar passen. Het moet niet zo zijn dat de ene ruimte een totaal andere stijl heeft dan de andere ruimte. Dit straal namelijk chaos uit en dat is precies niet de bedoeling.

gordijn interieur realiseer je droomhuis

Zorg voor balans in huis
Om balans in huis te creëren is het van belang dat je kleuren op elkaar afstemt. Zorg ervoor dat je meubels passen bij de kleur van de muren, raamdecoratie et cetera. Een aantal kleuren die automatisch rust uitstralen zijn; beige, camel, roomwit, wit en lichtgrijs. Wanneer je deze kleuren als basis tint gebruik straalt de ruimte al rust uit. Combineer deze tinten met lichte kleuren naar je eigen smaak en zorg voor een goede balans! Denk bijvoorbeeld aan slimme plisségordijnen in een beige kleur die je combineert met je muur in het roomwit.

Gebruik natuurtinten
Wil jij graag wat natuurlijke tinten en elementen toevoegen in je huis? Dat kan! Wanneer je gebruik maakt van een van bovengenoemde basis tinten kan je daar prima planten of andere natuur elementen aan toevoegen. Zolang je maar niet te veel tinten, planten of elementen toevoegt, want dan wordt je huis weer druk.

Ruim je huis op
Een advies dat we zeker niet mogen vergeten is; opruimen. Je huis opruimen is een van de belangrijkste punten in dit artikel. Begin voordat je een ruimte omtovert tot oase van rust aan het opruimen van je huis. Doe spullen weg die je niet meer gebruikt, breng het bijvoorbeeld naar de kringloop of een goed doel. Ruim de rest van de spullen op in kasten zodat het niet in het zicht ligt. Een opgeruimd huis straalt automatisch al rust uit.

Bonustip: automatiseer huishoudelijke processen
Een extra tip voor meer rust, is om te kijken welke processen in huis jij kunt automatiseren. Op deze manier hoef je minder te doen als jij thuiskomt en ervaar je automatisch al meer rust. Wist je bijvoorbeeld dat je je gordijnen automatisch open en dicht kunt laten gaan met elektrische gordijnrails? Of dat je stofzuigen voortaan kunt skippen door middel van een slimme stofzuiger? Door gebruik te maken van smart home accessoires maak je het huishouden minder tijdrovend en houd je meer tijd over voor de dingen waarvan jij rust in je hoofd krijgt!