Comfort in huis


Vloerkleden zorgen ervoor dat functies in de ruimte afgebakend worden. Zonder vloerkleed worden meubels al gauw losse onderdelen. Wanneer er in de goede vorm, afmeting en kleur een vloerkleed wordt geplaatst, ontstaat er een eenheid, bijvoorbeeld een zitgroep of eethoek.

Voordelen
Naast de visuele effecten heeft een vloerkleed ook een aantal praktische voordelen. De verbetering van de akoestiek bijvoorbeeld. Door een of meerdere vloerkleden in een kamer te plaatsen, wordt het geluid geabsorbeerd. Dit geldt zeker bij harde vloeren zoals parket, laminaat of plavuizen. Hoe dikker het vloerkleed, hoe meer effect het heeft. Het zorgt dus voor een comfortabel wooncomfort. Naast geluid isoleren vloerkleden ook warmte, vooral hoogpolige vloerkleden en kleden met een foamrug.

Grondstoffen
Er zijn nogal wat verschillende grondstoffen die gebruikt worden bij de fabricage van vloerkleden:  

  1. Wol is van nature veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Wol kan antistatisch worden gemaakt, maar is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch. Er zijn verschillende soorten wol.
  2. Haar dat gebruikt wordt voor fabricage van tapijten is meestal afkomstig van geiten. Het is zeer veerkrachtig, elastisch, vuilwerend en heeft een hoge slijtweerstand.
  3. Katoen is sterk, maar niet zo veerkrachtig. Het neemt gemakkelijk vocht op. Katoen kan antistatisch, vlam- en vuilwerend worden gemaakt.
  4. Jute, sisal, kokos en vlas zijn plantaardige garens en worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Als de producten van goede kwaliteit zijn, bezitten ze vocht absorberende eigenschappen en zijn ze sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt.
  5. Polyamide (nylon) bestaat in vele soorten die onderling verschillen in structuur en chemische samenstelling. Polyamide is lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend worden gemaakt en brandt niet makkelijk.
  6. Polyacryl (acryl) is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichteenheid en het warmte-isolerend vermogen zijn zeer goed.
  7. Polyester is elastisch, heeft een goede treksterkte en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal.
  8. Polypropyleen heeft een goede slijtweerstand en wordt om die reden veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt bijna geen vocht op.

Vijfeneenhalf miljard vierkante meter tapijt werd er in 2019 wereldwijd verkocht. De Verenigde Staten zijn de grootste producent van tapijt ter wereld, gevolgd door België. Nederland staat op de derde plaats. Er is sinds enige tijd een volledig recyclebaar tapijt op de markt met de naam Niaga wat omgekeerd ‘again’ betekent. Het tapijt van Niaga bestaat uit één materiaal, polyester. Het kan na gebruik worden omgezet in granulaatkorrels. Die korrels kunnen weer dienen voor het maken van nieuw tapijt.