Buitenmuren van je woning verven

Het verven van een buitenmuur is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt veel bij kijken om het gewenste resultaat te krijgen. Gelukkig is het wel een zeer dankbare klus. Je ziet direct resultaat en je woning lijkt weer als nieuw te zijn. Bovendien creëer je met de juiste buitenverf een fijne beschermlaag voor je huis. Maar waar moet je aan denken als je de buitenmuren van jouw woning gaat verven? Wat moet je wel en juist niet doen? Geef jij jouw woning een flinke make-over? Begin dan met het verven van de buitenmuren. Dankzij de volgende 5 tips kan het zeker niet misgaan! 

1. Buitenverf kopen 
Iedere klus begint natuurlijk met het treffen van de juiste voorbereidingen. Zo ook het verven van de buitenmuren. Buitenverf kopen is hierbij de eerste stap. Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar is het allerzins niet. Het aanbod is tegenwoordig zo enorm groot, dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. 

Wees niet bang om overweldigd te raken, maar doe vooraf goed onderzoek naar de verschillende verfsoorten. Kies bij voorkeur voor bekende merken, zodat je zeker weet over welke kwaliteit je beschikt. Natuurlijk ben je vaak goedkoper uit als je voor een huismerk kiest, maar vaak laat de kwaliteit dan toch wel wat te wensen over. Ons advies? Bespaar nooit op buitenverf. Deze is van grote invloed op de uitstraling van je woning en biedt ook nog eens bescherming tegen vochtdoorslag. Meer betalen voor een hoog wooncomfort, dat doet toch iedereen?  

2. Behandel de muur 
Zodra je de juiste buitenverf in huis hebt, kan je de muur gaan voorbereiden. Dit doe je door de muur grondig schoon te maken en loszittende verf te verwijderen. Indien nodig behandel je de muren ook met mos- of algenreiniger. Controleer daarna de voegen. Deze mogen niet brokkelig zijn. Is dit wel het geval? Krab de voegen er dan zorgvuldig uit. Als de voegen dusdanig beschadigd zijn, moet je deze eerst repareren voordat je de buitenmuren gaat verven. Dit doe je met voegmortel. 

Zijn de buitenmuren onbehandeld? Gebruik dan eerst een laag voorstrijk voor een mooier resultaat. Plak tevens de kozijnen en ander houtwerk af met schilderstape. 

3. Dek de bodem af 
Voordat je het blik Sibbens buitenverf openmaakt, is het belangrijk om eerst de ondergrond goed af te dekken. Als je de onderste randen van de muur wilt verven is het namelijk van groot belang dat de verf niet in aanraking komt met de grond. Zo voorkom je brokkelige verf of strepen met modder of aarde.

4. Verdeel de muur in denkbeeldige vlakken
Verdeel nu de muur in denkbeeldige vlakken. Hou ongeveer een vlak van 1m2 aan. Schilder eerst de randen van de muur en ‘kleur’ daarna de denkbeeldige vlakken in. Werk vervolgens door naar beneden en beweeg de roller van links naar rechts. Laat de vlakken goed in elkaar overlopen, zo voorkom je kleurverschil en strepen. Werk grotere vlakken direct af om kleurverschil te voorkomen.

5. Met de hand verven 
Natuurlijk zal je de buitenmuren voornamelijk met een grote gevelroller verven. In sommige situaties is het echter belangrijk om een klein stukje met de hand te verven. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk te bereiken plekken of hoekjes. Hou daarom altijd een kleine kwast en voldoende buitenverf bij de hand.