Belangrijk: een goede thuiswerkplek


Rug- en nekklachten komen helaas te veel voor bij mensen met een kantoorbaan, ook tijdens het thuiswerken. Mensen noemen zitten gekscherend soms zelfs het ‘nieuwe roken’. Als je het allemaal bij elkaar optelt, zit een gemiddelde kantoormedewerker elke dag wel minstens 9 tot 11 uur. Naast dat je op kantoor achter de computer zit (gemiddeld zo’n 6 à 7 uur per dag), zit je ook nog tijdens het eten en bijvoorbeeld achter de televisie ’s avonds.

Ziekteverzuim door te zitten
‘Zitten’ is voor de nek- en rugspieren en gewrichten erg ongezond. Zeker mensen die langer dan 11 uur per dag met hun bips ergens op zitten, hebben de kans op serieuze rug- en nekklachten. Wie denkt dat de klachten ‘niet zo snel’ zullen komen, neemt het toenemende probleem gewoon niet serieus genoeg. Alleen mensen die langer dan een uur per dag sporten hebben een veel minder groot risico dan de rest. Ook wordt door experts aangeraden om elk half uur ten minste twee minuten op te staan en een rondje te lopen of te bewegen.

Zoek naar een oplossing
Het is belangrijk om een oplossing te zoeken voor het probleem. Anders is de kans op lichamelijk klachten op den duur erg groot. Het is dus aan te raden om even te investeren in een goede bureaustoel zodat je dit kunt voorkomen. Daarnaast doe je er goed aan om tijdens je thuiswerkdag regelmatig even op te staan en rond te lopen. 

Goed zitten is belangrijk
Het klinkt misschien logisch, maar als je een bureaustoel ergonomisch gebruikt, kan zo’n stoel een goed effect hebben op je gezondheid en rug. Het probleem is dat veel mensen niet ergonomisch zitten. Een investering in een cursus of workshop ‘gezond zitten’ is natuurlijk ook een goede manier om je nieuwe bureaustoel in te wijden.

Goed zitten is moeilijk
Er zijn verschillende vereisten om goed te zitten. Allereerst is het belangrijk om allebei de benen plat op de grond te hebben staan. Zorg dat je rugleuning niet vaststaat maar meebuigt met hoe je zit. Op die manier heb je altijd de perfecte ondersteuning. Plaats ook je armen altijd zo dicht mogelijk bij je lichaam. Je kunt in het geval van een te grote lichaamslengte of een te zwaar gewicht ook bureaustoelen op maat bestellen.

Kortom, is je oude bureaustoel een echte “pain in the back”? Dan is het de hoogste tijd voor een nieuwe. Je zult er geen spijt van hebben!