Alles over isolatie


De wereld verandert en de focus op duurzaamheid neemt toe. We leven in een tijd waarin we steeds meer bewust worden van onze impact op het milieu en zoeken naar manieren om dit te verminderen. Isolatie is een belangrijk onderdeel hiervan. Isolatie zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar verhoogt ook het comfort in je woning en verhoogt de waardevermeerdering. In deze blog gaan we dieper in op waarom isoleren zo belangrijk is, wat de kosten zijn en welke materialen er zijn.

Waarom isoleren?
Isolatie is een van de meest effectieve manieren om warmteverlies in je woning te voorkomen. Hierdoor wordt het binnenklimaat comfortabeler en bespaar je op de energiekosten. Bovendien verhoog je de waarde vermeerdering van je woning, waardoor je op de lange termijn ook financieel voordeel hebt. Isolatie helpt ook bij het verminderen van CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu en bijdraagt aan een duurzamere samenleving.

De kosten van isoleren
De kosten van isoleren verschillen sterk per soort isolatie en de grootte van de oppervlakte die je wilt isoleren. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen per m² voor verschillende vormen van isolatie (excl. btw, incl. plaatsing).

•             Spouwmuurisolatie: € 15 à 30

•             Kelderisolatie: € 20 à 50

•             Buitengevelisolatie: € 100 à 250 (incl. gevelafwerking)

•             Vloerisolatie: € 20 à 35

Isolatie materialen
Isolatie is belangrijk voor het verduurzamen van je woning en om warmteverlies te voorkomen. Er zijn veel verschillende materialen die geschikt zijn voor isolatie en elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Hieronder beschrijven we enkele populaire materialen die je kunt overwegen voor isolatie in je woning.

•             Glaswol
Dit is een veelgebruikt en betaalbaar materiaal voor isolatie. Het is gemakkelijk te verwerken en biedt tevens geluidsisolatie.

•             Polystyreen
Dit is een licht en goedkoop materiaal dat uitstekende isolatie biedt. Het is een populair materiaal voor dakisolatie en vloerisolatie.

•             Pur-schuim
Dit materiaal is duurder dan andere materialen, maar biedt uitstekende isolatie en is gemakkelijk te verwerken. Het is een duurzaam en populaire keuze voor spouwmuurisolatie.

•             Isolerende verf
Dit is een innovatieve en eenvoudig aan te brengen vorm van isolatie die geen extra ruimte in beslag neemt. Het is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare en efficiënte manier om hun woning te isoleren.

Er zijn nog veel meer materialen die geschikt zijn voor isolatie, dus het is belangrijk om te onderzoeken welk materiaal het beste bij jouw specifieke situatie en budget past. Door de juiste keuze te maken, kun je besparen op energiekosten en het comfort in je woning verbeteren.

Isolatie REALISEER JE DROOMHUIS

Wat kun je zelf doen
Er zijn verschillende manieren waarop je zelf kunt bijdragen aan een beter geïsoleerde woning, zonder dat je hiervoor een professional hoeft in te schakelen.

Het plaatsen van isolerende gordijnen is een eenvoudige en goedkope manier om je huis te verbeteren.

Door het dak te isoleren, kun je ook veel warmteverlies voorkomen. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste materialen te gebruiken, die geschikt zijn voor het type dak van je woning.

Naast het isoleren van het dak, is het ook van belang om de deur- en raamisolatie goed te regelen. Dit zorgt er namelijk voor dat warmte niet ontsnapt en koude lucht niet binnendringt. Hierdoor wordt het binnenklimaat comfortabeler en zijn de energiekosten lager. Je kunt zelf zorgen voor goede deur- en raamisolatie door bijvoorbeeld tocht strips te plaatsen, of door speciaal isolerend glas te laten installeren.