3 tips voor het perfecte dekbed

Kom je soms niet in slaap omdat je aan het rillen bent van de kou? Of heb je het juist super warm waardoor je onrustig slaapt? Gelukkig zijn er voor deze problemen vaak oplossingen te vinden! Voor verschillende soorten slapers zijn er namelijk passende dekbedden te vinden. In deze blog vertellen we je graag waar je op moet letten bij het kiezen van een dekbed, zodat ook jij weer kunt genieten van een heerlijke nachtrust.

Stap 1: materiaal voor de vulling

Er zijn veel verschillende materialen die worden gebruikt als vulling van een dekbed. Dus waar moet je nu opletten als je jouw nieuwe beddengoed gaat kiezen? Hieronder lees je over de  meest voorkomende materialen en hun eigenschappen. Zo kom je er snel achter wat het beste bij jou past!

  • Donzen dekbed: een licht en luchtig materiaal. Houdt warmte goed vast, is vochtregulerend en ventileert uitstekend.

  • Wollen dekbed: warm en zwaar dekbed. Heeft een goede isolatiewaarde en zelfreinigende werking.

  • Synthetisch dekbed: goedkoop, maar zeker kwalitatief. Luchtig en licht dekbed wat gemakkelijk is te wassen.

  • Bamboe dekbed: ventileert goed, heeft een hoge vochtabsorptie en heeft anti-allergische eigenschappen.

  • Katoen: goede ventilatie en vochtabsorberende werking. Een iets steviger en zwaarder dekbed.

Stap 2: een passende warmteklasse

Na het materiaal is het de volgende stap om te bepalen voor welke warmteklasse je wilt gaan. Dekbedden worden namelijk verdeeld onder de klassen 1 t/m 4. Hierbij is 1 het warmste dekbed, als je naar klasse 4 toegaat zul je koelere dekbedden vinden.

Onder klasse 1 vallen dikke winterdekbedden. Ideaal voor de koukleum. Klasse 2 dekbedden zijn iets koeler, maar houden je nog lekker warm. Dekbedden uit klasse 3 zijn koelere dekbedden, vaak voor het gehele jaar te gebruiken. Onder klasse 4 vallen dunne zomerdekbedden. Licht en luchtig, ideaal voor mensen die het snel warm hebben. Als laatste is er het 4 seizoenen dekbed, met de warmteklasse 1 t/m 4. Dit dekbed bestaat uit twee delen die je samen kunt voegen. Een ander vordeel: je kunt de tweedelige dekbedden met warmteklasse 3 & 4 samenvoegen zodat je een warm winterdekbed krijgt wat voldoet aan warmteklasse 1.

Stap 3: de ideale afmeting

De laatste stap voor een perfect dekbed is de juiste afmeting. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van jouw bedmaat. Je kan als vuistregel nemen dat de lengte ongeveer 20 cm langer moet zijn dan jouw lichaamslengte. Voor de breedte is het fijn als deze over je bed valt, ongeveer 50 cm breder dan het matras. Hierdoor voorkom je koude voeten en blijf je de gehele nacht heerlijk ingestopt.

Met het juiste dekbed slaap je al een stuk fijner. Maak je slaapervaring compleet door het sfeervol inrichten van je slaapkamer!