3 tips voor dakbedekking


Als het tijd is om nieuwe dakbedekking aan te brengen, is het goed om alvast na te denken over welk soort dakbedekking je nodig hebt. De prijzen van dakbedekking kunnen per materiaal behoorlijk verschillen. Daarom doe je er goed aan van tevoren je alvast even in te lezen over wat je te wachten staat. Het kiezen van de juiste dakbedekking kan best wat tijd kosten. Er is immers heel wat te kiezen en dakbedekking gaat jarenlang mee.

sedum dakbedekking realiseer je droomhuis

Tips voor het uitzoeken van dakbedekking
Als je op zoek bent naar de juiste dakbedekking, kun je beter van tevoren alvast rekening houden met het feit dat niet elk materiaal even geschikt is. Dakpannen kun je bijvoorbeeld niet op een plat dak plaatsen. En als je kiest voor een intensief of extensief groendak, moet je dakconstructie dit wel kunnen dragen. Daarom maakt het uit welk materiaal je kiest, welk soort dak je hebt en of je de werkzaamheden zelf wilt doen of wilt laten doen.

Niet elk materiaal is even geschikt
Sta er ten eerste bij stil dat niet ieder materiaal even geschikt is. De dakbedekker in Amsterdam weet er alles van. Als je bijvoorbeeld geen idee hebt welk materiaal je het best kunt gebruiken, kun je dit vaststellen aan de hand van welk soort dak je hebt. Heb je een plat dak? Dan kun je kiezen voor pvc, EPDM of bitumen. Bij een hellend dak heb je meer keuze. De meeste mensen kiezen voor dakpannen of leien. Maar als je iets landelijks en authentieks wilt, kun je kiezen voor rieten dakbedekking. Dit is dan wel weer veel prijziger.

daken dakbedekking realiseer je doomhuis

Welk soort dak heb je?
Het is belangrijk om van tevoren even stil te staan bij welk soort dak je hebt. Ieder soort dak heeft namelijk zijn eigen soort dakbedekkingen en mogelijkheden. Het type dak bepaalt namelijk altijd welke dakbedekking je kunt kiezen. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld gebonden bent aan bitumen of EPDM bij een plat dak en dat je dakpannen kunt kiezen bij een hellend dak. Je kunt ook andere materialen kiezen voor bijvoorbeeld een schuur met dakbedekking of overkapping. Heb je een zwaardere platdakconstructie? Dan kun je ook kiezen voor een groendak met planten, kruiden en andere gewassen. Daarvoor moet je constructie wel stevig genoeg zijn. Dit laat je bij voorkeur eerst inspecteren door een ervaren dakdekker.

Zelf doen of laten doen?
Het dakbedekken lijkt niet zo lastig, maar laat je niet misleiden. Het is niet eenvoudig om zelf dakbedekking te plaatsen. Het vraagt om heel wat kennis en bovendien zijn er maar weinig mensen die zelf het dak op willen of durven. Daarom laat je dit liever over aan een vakman.